KONRAD TOPOLOVEC, PREGLEDNA RAZSTAVA

Galerija sodobne umetnosti in Likovni salon: 9.12.2016 – 26.2.2017
Kustosinja razstave: Irena Čerčnik

Pregledna razstava celjskega slikarja Konrada Topolovca je vpogled v umetnikov bogat opus, ki je nastajal skozi več kot tri desetletja intenzivnega ustvarjanja, in hkrati priložnost popotovanja skozi produkcijo, ki se sicer v veliki meri nahaja v galerijskih in predvsem zasebnih zbirkah. Konrad Topolovec je leta 1983 diplomiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, sredi osemdesetih stopil v slovenski likovni prostor z barvno intenzivnimi figuralnimi slikami v maniri takratne nove podobe in kasneje svojo slikarsko pot skozi izmenjavanja abstraktnih in figuralnih obdobij gradil na slogovno in motivno individualnem ustvarjanju, ki se ni prilagajalo trenutnim prevladujočim usmeritvam, temveč je ostajalo zasidrano v izrazito lastnih, senzibilnih okvirih.

Sredina osemdesetih je v Topolovčevem ustvarjanju obdobje groteskne figure s poudarkom na barvi. Prehod in začetek devetdesetih let zaznamuje postopno prikrivanje in umikanje figure, vpeljavo metode kolažiranja, kjer pridejo do izraza fragmenti, konture in znaki, ki delujejo kot sled skorajda izginule figure, dokler do konca devetdesetih ne prevladajo slike, v katerih je mimetičnost popolnoma odsotna. Ta se v velikem zamahu vrne okrog leta 2003 in prevladuje do leta 2010. V figuralnih slikah iz let 2003 - 2006, v katerih sta pomembna svetloba in učinek prosojnosti, iz površine platna, prekritega z abstraktnimi oblikami v omejeni barvni skali, vznikajo obrazi in telesa, ki kot da prihajajo iz nekega paralelnega, sanjskega sveta nezavednih miselnih procesov. Z uporabo kontur, ki so mestoma intenzivne in enovite, drugič skorajda razgrajujoče, nežno vidne v barvni govorici površine slike, podobe prihajajo, se usidrajo in so hkrati na tem, da vsak trenutek poniknejo v barvno površino. Temu svetlemu obdobju, v katerem sta prisotna vedrina in življenjska radost, sledi umetnikov predstavno in izrazno najbolj izrazit cikel Prepletanja (2007 – 2012), v katerem prevladajo temnejši, zemeljski toni in občutja tesnobnosti, ogroženosti in nelagodja. Serija je fascinantno popotovanje po poudarjeni figuraliki, neusahljivi imaginaciji in še izrazitejšem prepletu oblik in poudarjenih linij, ki orisujejo figure ali gradijo prostor ter mestoma dobesedno zažarijo iz površine. V zadnjem ustvarjalnem obdobju (2010 – 2014) se Topolovec ponovno vrne k nemimetični likovni govorici. K natančno določenemu prepletu abstraktnih oblik, ki s skorajda matematično eksaktnim premislekom vsakega detajla tvorijo labirinte prostorskih odnosov.

Topolovčeve abstraktne slike so obenem poetične in racionalne. Figuralne ustvarjajo imaginarni prostor, ki govori o univerzalnih vprašanjih tistega obstajanja, ki se naseljuje v občutjih in v neskončnih, umirjenih ali bojevitih, ljubečih ali grozečih, spokojnih ali tesnobnih plasteh človekove duševnosti. So kot nezavedno, ki prihaja na površje, pričevanje skrivnostnosti in dinamike človekove psihe, so hkrati arhetipske in osebne, naslikane z občutljivo ali grobo eleganco.

Pregledna razstava Konrada Topolovca je nastala s pomočjo zasebnih zbirateljev in lastnikov slik in v sodelovanju z Železarskim muzejem Štore. Postavljena je kronološko, vanjo so z izborom del zajeta glavna obdobja iz njegovega opusa: figuralika osemdesetih, sestavljanke 1989 -1994, abstrakcija 1993 – 2000, figuralika 2003 – 2006, serija Prepletanja 2007 – 2012 in abstrakcija zadnjega obdobja 2010 – 2014. Finančno sta jo podprla Mestna občina Celje in Ministrstvo za kulturo RS Slovenije. V pripravi je pregledni katalog z zapisoma mag. Alenke Domjan in mag. Petre Kapš. Izid kataloga je načrtovan v začetku februarja 2017.

KONRAD TOPOLOVEC (1955, Celje) je leta 1982 diplomiral iz slikarstva na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani pri prof. Gustavu Gnamušu. Živi in ustvarja na Teharjah pri Celju. Po več samostojnih razstavah v Celju v osemdesetih, v Galeriji Media Nox v Mariboru (1993) in v Galeriji Zala v Ljubljani (2000 in 2003) je Topolovec ponovno samostojno razstavljal leta 2012 in 2014 v Železarskem muzeju Štore. Med skupinskimi razstavami so med drugimi Likovni kritiki izbirajo v Jakopičevi galeriji v Ljubljani (1993), 14+1. Pluralisms of the eighties and neomodernisms of the nineties v Jiangsu Art Gallery v Nankingu (1994, Kitajska), Generacija 82 v Umetnostni galeriji v Mariboru (1994), Podoba krajine v Galeriji sodobne umetnosti v Celju (2000), Mestece Celje. Fantazme osemdesetih v Likovnem salonu v Celju (2002), Topologija in likovna umetnost v Galeriji DLUM v Mariboru (2008), Podoba prostora 2. Situacija širšega celjskega prostora v Galeriji sodobne umetnosti in Likovnem salonu v Celju (2008).

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tloris / Map

 

 

Likovni salon Celje
Trg celjskih knezov 9, 3000 CELJE
+386 3 42 65 162
centersodobnihumetnosti@celje.si
http://www.celeia.info/likovni-salon-celje
Odprto: tor – pet 11.00 – 18.00, sob 11.00 – 18.00, ned 14.00 – 18.00, ponedeljek zaprto
 
FB: Center Sodobnih Umetnosti Celje

 

 

Datoteke:

© Zavod Celeia Celje | Pravno obvestilo | Piškotki | Produkcija: ENKI d.o.o.
Home Email Print