DANIEL DJAMO
Past Futures

 

15. 2. - 15. 4. 2018

 

Umetnik Daniel Djamo se predstavlja s projektom Past Futures, zasnovanim posebej za Likovni salon. Delo je nastalo v času njegovega dvomesečnega rezidenčnega bivanja v Celju v okviru programa Umetnik na delovnem obisku, ki ga vodi Center sodobnih umetnosti.

Daniel Djamo se ukvarja s filmom, instalacijo, fotografijo, performansom in kiparstvom. Značilnost njegove raznovrstne konceptualne prakse je raziskovanje vprašanja nacionalne identitete in migracijske problematike. Pri tem se pogosto nanaša na lastno izkušnjo. Bistveno za njegovo delo je, da lastna doživljanja prenaša v fiktivne zgodbe, kjer funkcijo osrednjega lika prevzamejo prostorsko umeščeni objekti in najdeni predmeti. Ravno to raziskovanje možnosti pripovedi znotraj vizualnega polja je v fokusu umetnikovega zanimanja. Ob tem raziskovanju se poslužuje tudi apropriacije in ready made principa. Njegove projekte lahko beremo skorajda kot scenarije, saj objektom pripisuje osebne lastnosti in jih postavlja v medsebojno časovno in prostorsko razmerje, da ustvari konsistentno pripovedno nit. Umetnikovo prakso določajo tudi njegova potovanja, saj se zadnja leta udeležuje številnih umetniških rezidenc po svetu in zavzema že skoraj nomadski način življenja. Projekti tako nastajajo v neposredni navezavi s prostorom, kjer začasno biva.

V Celju je v času rezidence vsakodnevno zbiral predmete, pobrane na ulici, v smeteh ali na sprehodih po okoliških poteh. Pri postavitvi v Likovnem salonu predmete postavlja v medsebojno povezane kompozicijske enote in s tem gradi celoto instalacije, ki je ponovno utemeljena na pripovedi. Iz najdenih predmetov je namreč razvil zgodbo, ki se odvija v prihodnosti. Predmeti naj bi pripadali slovenskim migrantom na begu v Nemčijo po padcu Evropske unije. Djamo pri projektu spekulativno preigrava osebno izkušnjo, zgodovinske dogodke in možne scenarije, ki na podlagi sedanjega družbenega dogajanja predvidevajo možne dogodke v prihodnosti.

 

Daniel Djamo (1987, Bukarešta) je za svoje delo prejel več nagrad iz področja vizualne umetnosti  (Premio Combat Award, 2015, Henkel Award, 2013 … ) in filma (Bucharest International Experimental Film Festival, 2014, Victoria Film Festival, 2014 …). Razstavljal je na mnogih mednarodnih razstavah in filmskih festivalih. Od leta 2011 se udeležuje številnih umetniških rezidenc po svetu. Trenutno zaključuje doktorski študij na Nacionalni univerzi umetnosti v Bukarešti.

 

_____________________________________________________

ZAVOD ZA KULTURNE PRIREDITVE IN TURIZEM CELEIA CELJE
Likovni salon
Galerija sodobne umetnosti
Trg celjskih knezov 9, 3000 Celje

T: + 386 (0)3 42 65 162
centersodobnihumetnosti@celje.si
http://www.celeia.info/center_sodobnih_umetnosti

FB: Center Sodobnih Umetnosti Celje


 
 

Tloris / Map

 

 

Likovni salon Celje
Trg celjskih knezov 9, 3000 CELJE
+386 3 42 65 162
centersodobnihumetnosti@celje.si
http://www.celeia.info/likovni-salon-celje
Odprto: tor – pet 11.00 – 18.00, sob 11.00 – 18.00, ned 14.00 – 18.00, ponedeljek zaprto
 
FB: Center Sodobnih Umetnosti Celje

 

 

Datoteke:

© Zavod Celeia Celje | Pravno obvestilo | Piškotki | Produkcija: ENKI d.o.o.
Home Email Print