Četrtek, 8. 11. 2018 – Glasbena šola Celje ob 19.30
Godalni oktet ONE

Caroline Lalancette, Elisabeth Dalbe, Silva Katavić in Milko Jurečič, violine
Gea Pantner Volfand in Arnaud Guilbert, viole
Igor Mitrović in Jaka Triler, violončela
Godalni oktet ONE je eden od številnih zanimivih projektov, ki so nastali pod okriljem Evropske mreže orkestrov ONE (Orchestra Network for Europe). Edino tovrstno združenje evropskih orkestrov na pobudo Pikardijskega orkestra iz Amiensa v Franciji (Orchestre de Picardie) deluje že od leta 2003, in podprto z evropskimi sredstvi danes združuje sedem orkestrov iz Francije, Nemčije, Češke, Slovaške, Poljske, Bolgarije in Slovenije, pa tudi Univerzo za kreativne umetnosti iz Canterburyja v Veliki Britaniji. V desetletju in pol se je zvrstilo veliko število dogodkov, ki na različne načine povezujejo kulturo, ustvarjalnost in poustvarjalnost partnerskih držav. Na pobudo glasbenikov iz vrst Simfoničnega orkestra RTV Slovenija in Pikardijskega orkestra, med katerimi so se ob raznih sodelovanjih poleg glasbenih razvile tudi prijateljske vezi, je nastala mednarodna komorna skupina – godalni oktet ONE.

Spored: Johannes Brahms, Aldo Kumar, Niels Gade

 

Torek, 22. 1. 2019 – Narodni dom Celje ob 19.30
Kitarski kvartet

Zoran Dukić, Petrit Çeku, Maroje Brčić in Tvrtko Sarić
Člani kvarteta, najuglednejši hrvaški kitaristi, se predstavljajo občinstvu na številnih mednarodnih festivalih, za nastop na Dubrovniškem poletnem festivalu pa so prejeli nagrado orlando, ki jo Hrvaška radio in televizija podeljuje za najboljši koncert. Poleg komornega sporeda je kvartet z Zagrebškimi solisti in Varaždinskim komornim orkestrom izvajal tudi koncerte Antonia Vivaldija. Zoran Dukić je zmagovalec nekaterih najpomembnejših svetovnih tekmovanj, solistično nastopa na vseh kontinentih in poučuje v Haagu, Aachnu in Barceloni. Petrit Çeku s svojimi recitali in nastopi z orkestri navdušuje občinstvo in strokovno kritiko po vsem svetu. Snema za ameriško diskografsko hišo Naxos. Maroje Brčić je profesor na Umetniški akademiji v Splitu in zavzet izvajalec nove glasbe, saj so mu svoje skladbe posvetili ugledni hrvaški skladatelji. Tvrtko Sarić nastopa kot solist z vodilnimi domačimi orkestri in godalnimi kvarteti, posnel pa je več plošč na Hrvaškem in v Sloveniji.

Spored: Georg Philipp Telemann, Antonio Vivaldi, Astor Piazzolla, Pierre Petit, Luigi Boccherini, Ivan Padovec, Antonin Dvořak, George Gershwin

 Torek, 5. 3. 2019 – Narodni dom Celje ob 19.30
Aleksandar Serdar, klavir

Aleksandar Serdar sodi med najvidnejše svetovne pianiste. Po diplomi na Akademiji umetnosti v Novem Sadu je nadaljeval mojstrski študij na Konservatoriju za glasbo Peabody v Baltimoru pod mentorstvom Leona Fleisherja, potem se je izpopolnjeval v razredu Sergia Perticarolija na Akademiji svete Cecilije v Rimu. Prejel je visoke nagrade na številnih mednarodnih klavirskih tekmovanjih, kot so Monza, Carlo Zecchi in Vercelli v Italiji, Palm Beach in Cincinnati v ZDA ter Arthur Rubinstein v Tel Avivu (Izrael). Nastopa po vsej Evropi in ZDA, koncertiral pa je tudi v Braziliji, Peruju, Maroku, Libanonu, na Tajskem, Japonskem, Kanadi in v Izraelu. Kot solist se je predstavil z orkestri dresdenske, münchenske, bremenske, slovenske, sofijske, beograjske, zagrebške, atenske in sanktpeterburške filharmonije, pa tudi z orkestri iz San Joseja, Cincinnatija, Lilla, Toulousea, Vancouvra in Tel Aviva.

Spored: Domenico Scarlatti, Johann Sebastian Bach, Fryderyk Chopin, Ludwig van Beethoven

 

Torek, 2. 4. 2019 – Celjski dom ob 19.30
Luka Juhart, akordeon

z gosti:
Uroš Rojko, klarinet
Miladin Batalović, violina
Nikolaj Sajko, violončelo

Luka Juhart, eden vodilnih slovenskih akordeonistov, je študiral v Trossingenu in Würzburgu. Je večkratni nagrajenec mednarodnih in državnih tekmovanj, redno snema za različne radijske postaje in koncertira solistično ter v komornih zasedbah po vsej Evropi. Uveljavlja se tudi kot skladatelj. O dogodku, ki ga z gosti pripravlja v Celju, je zapisal: Program koncerta, ki ga zaznamujejo pari skladb sem zasnoval kot kontrast sodobnega in starega, tonalnega in atonalnega, umirjenega in divjega, kičastega in drznega. Pri tem me zanima efekt, ko nek objekt osvetlimo iz različnih smeri in opazujemo spremembo v dojemanju osnovne oblike. Sam namreč slišim glasbo vedno različno glede na kontekst v katerega je postavljena. Osnovna ideja torej ni ta, da poslušalec najde smiselno povezavo zakaj so pari takšni kot so, ampak da se prepusti glasbi in se opazuje kako nanj deluje slišano.

Spored: Nana Forte, Johann Sebastian Bach, Jukka Tiensuu, Philip Glass, Erik Satie, Luka Juhart, John Dowland, Uroš Rojko

 

Torek, 21. 5. 2019 – Narodni dom Celje ob 19.30
Jože Kotar, klarinet
Luca Ferrini, klavir

Jože Kotar in Luca Ferrini sodelujeta že več kot petnajst let. V duu in v drugih komornih zasedbah (Ansambel MD7, Komorni orkester Društva slovenskih skladateljev) sta poustvarila že več kot sto krstnih izvedb. Njun repertoar sega od klasike do sodobnih avtorjev. Nastopila sta na številnih koncertih in festivalih v Sloveniji, Italiji, na Hrvaškem, Irskem, Danskem, na Malti, v Španiji, Litvi, Avstraliji in Argentini ter posnela antologijo slovenskih skladb za klarinet in klavir. Po njuni prvi irski turneji, leta 2011, sta začela projekt, imenovan "Glasba z otokov" z namenom, da bi promovirala glasbo živečih skladateljev z otokov. Od evropskih (Islandija, Velika Britanija, Irska, Ferski otoki, Malta, Gotland, grški in italijanski otoki) je projekt s časom zajel še bolj oddaljene otoke (Tasmanija, Nova Zelandija, Taiwan, Japonska, Trinidad in Tobago, Kuba, Filipini). K sodelovanju sta povabila številne skladatelje, Ferska založba Tutl pa je izdala dve zgoščenki z izborom teh in drugih skladb. Nekatere med njimi bosta Kotar in Ferrini predstavila tudi v Celju.

Spored: John Ritchie, Cecilia Franke, C.S.L. Parker, Nenad Firšt, Tomaž Habe, Paquito D'Rivera
 

© Zavod Celeia Celje | Pravno obvestilo | Piškotki | Produkcija: ENKI d.o.o.
Home Email Print