Svetlikanje prekletih/Flickering of the Damned
Svetlikanje prekletih/Flickering of the Damned

Gašper Piano
SVETLIKANJE PREKLETIH /
FLICKERING OF THE DAMNED
Zvočna instalacija na Starem gradu Celje

Z zvočno instalacijo Svetlikanje prekletih Gašper Piano odpira novo dimenzijo Starega gradu, prikliče duhove plemiške rodbine Celjskih grofov, ki ostajajo ujeti med zidovi mogočnega spomenika, predvsem pa v številnih zgodbah celjske zgodovine.
Glasba v prostoru Pelikanovega stolpa obuja različne legende Celjskih, ki resonirajo v našem okolju in odmevajo v naši okolici. Zvočne refleksije legend so usmerjene k transformaciji zgodovine preko uporabe sodobnih glasbenih orodij, eksperimentalnih kompozicijskih pristopov in zvočnega dizajna. Z glasbeno manipulacijo preteklosti in eksperimentalno zvočno projekcijo plemiške družine v današnji čas avtor vzpostavlja povsem nov dialog s preteklostjo. Približa se ji na igriv način, ki obiskovalcu odpre prostor različnih doživljanj, vzbuja radovednost in zanimanje za raziskovanje spomenika.


Gašer Piano (1981) sodi med tiste glasbene ustvarjalce, ki se redno povezujejo z vizualnimi umetniki, plesalci in koreografi sodobnega plesa ter gledališkimi režiserji. Od leta 2008 deluje in ustvarja kot samostojni skladatelj in glasbenik na področju scensko-performativne umetnosti in vizualne umetnosti, sodeluje z raznovrstnimi akustičnimi, električnimi in eksperimentalno-ambientalnimi glasbenimi zasedbami. Svoja dela je predstavil na domačih festivalih in mednarodnih prizoriščih v Belgiji, Hrvaški, Srbiji, Avstriji, Italiji, Češki, Slovaški, Španiji, Nemčiji, Bolgariji in Južnoafriški republiki. Njegovo bogato produkcijo v Celju med drugim zaznamujejo zvočna instalacija v Muzeju novejše zgodovine Celje (Čas za igro / It's Playtime), video projekt Sound Machine v sodelovanju s kulturno umetniškim društvom KUD 567 & White Cross Productions ter glasba za prvi balkanski film Ulrik Celjski i Vladislav Hunyadi. Piano zadnja leta aktivno ustvarja tudi zunaj slovenskega prostora.

Datoteke:

© Zavod Celeia Celje | Pravno obvestilo | Piškotki | Produkcija: ENKI d.o.o.
Home Email Print