Novice

Darilni boni Dobimo se v mestu

Vabljeni k nakupu darilnih bonov Dobimo se v mestu. Boni v vrednosti 10 EUR, se lahko unovčijo pri več kot 40 ponudnikih v mestu. Uporabniki, ki se bodo odločili za nakup bona, bodo ob nakupu prejeli še poseben letak s seznamom vseh ponudnikov. Vsa mesta, kjer bodo lahko potrošniki unovčili bone, bodo oznamčena z nalepko Dobimo se v mestu.

Bone lahko kupite v Turistično informacijskem centru Celje, Glavni trg 17.

Več: Tadeja Falnoga, Referentka za Mestni marketing, 03 42 87 933, tadeja.falnoga@celje.si  

Seznam trgovin kjer lahko unovčite bone:

več
Sharaku v interpretaciji sodobnih japonskih umetnikov
Sharaku v interpretaciji sodobnih japonskih umetnikov

V Centru sodobnih umetnosti Celje, Galeriji sodobnih umetnosti so v četrtek, 12. 2. 2015 ob 19.00 odprli  potujočo razstavo Japonske fundacije »Sharaku v interpretaciji sodobnih japonskih umetnikov«. Tema razstave je Toshusai Sharaku, na Japonskem in v svetu znan po svojih doprsnih portretih kabuki igralcev. Na japonski umetniąki sceni se je pojavil leta 1794 in po produktivnih desetih mesecih, ko je ustvaril okrog 140 del, nenadoma izginil. Razstava je bila prvič na ogled leta 1996 v Tokiu in je z letom 2007 zaokroľila po svetu. Sestavljajo jo plakati, slike in tridimenzionalna dela japonskih umetnikov, ki so nastala sredi devetdesetih let kot interpretacija del tega mojstra japonskega lesoreza ukiyo-e. Razstava je sestavljena iz treh sklopov: »Sharaku reprodukcije«, »Sharaku v grafični umetnosti« in »Hommage Sharaku«. V četrtek, 19. 2. 2015 ob 18.00 bo v Galeriji sodobne umetnosti Celje Demonstracija japonskega lesoreza (ukiy-o), ki ga bodo prikazali japonski umetniki. Vstop na dogodek je prost. Razstava, ki bo na ogled do 22. 3. 2015, gostuje v Galeriji sodobne umetnosti v sodelovanju z Veleposlaniątvom Japonske v Sloveniji in Japonsko fundacijo.

 

Sharaku je bil prava uganka in zdi se, da tančica skrivnosti prikriva vse podrobnosti iz njegove osebne zgodovine in ozadja njegovih del. Serijo portretov igralcev z njihovim trdim, povsem individualnim izrazom obdaja občutek univerzalnosti in ątevilni v svetu so ta dela videli vsaj enkrat. Pričujoča razstava eksperimentira s posameznimi reinterpretacijami Sharakuja v izvedbi osemindvajsetih japonskih grafičnih oblikovalcev in enajstih umetnikov, ki se nahajajo na drugi strani skrajnosti Sharakuja – umetnika, ki je deloval v Edu (danaąnji Tokio) pred okrog dvesto leti.

Vsako od razstavljenih del odraľa proľnost koncepta in trdnost izraza. Bogat pristop in osebna interpretacija Sharakujevih del vsakega od sodelujočih umetnikov nista samo potrditev avantgardne kakovosti in privlačnosti tega nenavadnega umetnika ukiyo-e, ampak sta tudi jasen prikaz zanimive resonance, ki obstaja med ukiyo-e, grafičnim oblikovanjem in sodobno umetnostjo.

19. 2. 2015 ob 18.00, Demonstracija japonskega lesoreza (ukiyo-e)

Umetniki japonskega lesoreza (ukiyo-e) bodo v Galeriji sodobne umetnosti Celje prikazali to tradicionalno japonsko umetnost. Gre za spremljevalni dogodek razstave "Sharaku v interpretaciji sodobnih japonskih umetnikov". Ukiyoe je vrsta japonskega lesoreza, ki je svoj razcvet doľivela v obdobju Edo (1603–1867), ko je bila Japonska praktično zaprta za vplive zunanjega sveta. Beseda ukiyoe v dobesednem prevodu pomeni "lebdeči svet", vendar je pomensko bliľje prevodu "svet v tem trenutku v času", saj umetniąka dela predstavljajo podobe, ujete v nekem trenutku.

Vstop na dogodek je prost.

© Zavod Celeia Celje | Pravno obvestilo | Piškotki | Produkcija: ENKI d.o.o.
Home Email Print