Mestna občina Celje se letos pridružuje številnim mestom po svetu, ki v mesecu oktobru na različne načine opozarjajo na pomen zgodnjega odkrivanja raka dojk.
V Celju bomo podporo gibanju Slovenskega združenja za boj proti raku dojk – Europi Donni izkazali z rožnato osvetlitvijo gradu. Stari grad Celje bo sijal v rožnatih barvah od 1. do 31. oktobra.

Rožnati oktober je svetovni mesec boja proti raku dojk, ki je najpogostejši rak pri ženskah. V Sloveniji za rakom dojk vsako leto še vedno zboli več kot 1000 žensk, 400 žensk pa zaradi te bolezni umre. Rak dojk je visoko ozdravljiv, če je odkrit dovolj zgodaj. Zato je za zmanjševanje umrljivosti pomembno predvsem zgodnje odkrivanje bolezni, takojšnje učinkovito in vsaki bolnici prilagojeno zdravljenje.
Slaba osveščenost žensk o pomembnosti samopregledovanja dojk in mamografiji po 50. letu starosti, je eden izmed razlogov, da ženske prepozno obiščejo zdravnika. Prav zaradi tega je petletno preživetje naših bolnic za 10% slabše kot v državah evropske unije pred priključitvijo novih članic. Če želimo ohraniti življenja slovenskih žena, moramo o tej bolezni odkrito spregovoriti, ne smemo si zatiskati oči.

mesečnik
PDF Mesečnik november 2018

Program prireditev

© Zavod Celeia Celje | Pravno obvestilo | Piškotki | Produkcija: ENKI d.o.o.
Home Email Print