Mestna občina Celje se letos pridružuje številnim mestom po svetu, ki v mesecu oktobru na različne načine opozarjajo na pomen zgodnjega odkrivanja raka dojk.
V Celju bomo podporo gibanju Slovenskega združenja za boj proti raku dojk – Europi Donni izkazali z rožnato osvetlitvijo gradu. Stari grad Celje bo sijal v rožnatih barvah od 1. do 31. oktobra.

Rožnati oktober je svetovni mesec boja proti raku dojk, ki je najpogostejši rak pri ženskah. V Sloveniji za rakom dojk vsako leto še vedno zboli več kot 1000 žensk, 400 žensk pa zaradi te bolezni umre. Rak dojk je visoko ozdravljiv, če je odkrit dovolj zgodaj. Zato je za zmanjševanje umrljivosti pomembno predvsem zgodnje odkrivanje bolezni, takojšnje učinkovito in vsaki bolnici prilagojeno zdravljenje.
Slaba osveščenost žensk o pomembnosti samopregledovanja dojk in mamografiji po 50. letu starosti, je eden izmed razlogov, da ženske prepozno obiščejo zdravnika. Prav zaradi tega je petletno preživetje naših bolnic za 10% slabše kot v državah evropske unije pred priključitvijo novih članic. Če želimo ohraniti življenja slovenskih žena, moramo o tej bolezni odkrito spregovoriti, ne smemo si zatiskati oči.

Slovensko združenje za boj proti raku dojk - Europa Donna deluje v slovenskem prostoru že dvanajst let. V tem času je svoje aktivnosti usmerjalo predvsem v osveščanje, posodabljanje medicinske opreme, pomoč posameznicam v stiski, v mednarodno sodelovanje ter spremljanje in opozarjanje na nepravilnosti v zdravstvenem sistemu.
V času rožnatega oktobra - svetovnega meseca boja proti raku dojk bo Europa Donna skupaj s številnimi podporniki izvedla vrsto aktivnosti za doseganje svojih ciljev.
10. oktobra 2009 bodo članice Slovenskega združenja za boj proti raku dojk – Europa Donna in Društva za boj proti raku Celje ob podpori Projektne pisarne – Celje Zdravo mesto, postavile v mestu stojnico, na kateri bodo mimoidočim predstavile načine in pomen zgodnjega odkrivanja raka dojk.

mesečnik
PDF Mesečnik november 2018

Program prireditev

© Zavod Celeia Celje | Pravno obvestilo | Piškotki | Produkcija: ENKI d.o.o.
Home Email Print